
Czas na wybór pszenicy do siewu. Poniżej przedstawiamy Państwu sprawdzone odmiany naszej reprodukcji, które serdecznie polecamy.
SOVA (HR Strzelce)
-Złoty Medal Polagra-Premiery 2024 — uznanie za jakość i innowacyjność.
-Dlaczego warto postawić na pszenicę SOVA?
-Idealna kombinacja wysokiego i stabilnego potencjału plonotwórczego oraz wybitnej zimotrwałości — zabezpiecza plon nawet w trudniejszych warunkach.
-W doświadczeniach PDO COBORU w 2024 roku osiągnęła aż 103 % wzorca, będąc liderem w grupie odmian klasy A o zimotrwałości minimum 4,5.
-Niskonakładowa uprawa — mniejsze koszty, duża efektywność.
-Odporność na choroby grzybowe, wyleganie i porastanie ziarna w kłosie — gwarancja bezpieczeństwa i mniej strat.
-Tolerancja na niskie pH i dostosowanie do różnych typów gleb – od dobrych po słabsze.
-Doskonałe parametry jakościowe: wysoka i stabilna liczba opadania (LO), dobre wyrównanie i gęstość ziarna.
Więcej informacji o odmianie: https://hr-strzelce.pl/pszenica-ozima_sova/
KWS Emil – pewność plonu i zdrowia uprawy!
– Zimotrwałość na poziomie 5,5 – „hartowany mrozem” Emil świetnie radzi sobie w trudnych warunkach zimowych
– Wysoki i stabilny plon, nawet przy różnym poziomie agrotechniki
– Sztywne i niskie źdźbło – minimalizuje ryzyko wylegania, co zabezpiecza plon
– Świetna zdrowotność i adaptacja – dobra odporność na wiele chorób grzybowych i dobry rozwój na różnych typach gleb
– Wysoka opłacalność – efektywna uprawa przy niższych nakładach finansowych.
Więcej informacji: https://www.kws.com/…/pszenica/odmiany-pszenicy/kws-emil/
Wilejka – liderka wśród mrozoodpornych zbóż!
– Rewelacyjna mrozoodporność (7,5/9) – sprawdzona w ekstremalnych warunkach na Litwie w 2014 roku. Wilejka okazała się bezkonkurencyjna wśród polskich odmian.
-Bardzo wysoki potencjał plonowania – gwarancja satysfakcji na różnych typach gleb.
-Bardzo ciężkie ziarno, duża masa hektolitra – oznacza lepszą jakość młyna i wyższą wartość handlową.
-Odmiana oścista – cechująca się dobrą trwałością i odpornością na zakwaszenie gleby, opóźniony siew i różnorodne warunki uprawy.
-Stabilna jakość ziarna – wysoka zawartość białka i glutenu oraz dobra wartość piekarnicza.
-Dobra odporność na typowe schorzenia grzybowe.
Euforia
– Nr 2 w Polsce w klasie A w 2021 r. wg COBORU — udowodniony potencjał plonowania
-Bardzo dobra zimotrwałość (5,5–6/9) — bezpieczna nawet po ostrych zimach
-Stabilna jakość ziarna i klasa A/E — wysoka zawartość białka, glutenu
-Wysoka odporność na wyleganie, porastanie, choroby grzybowe i kwaśne gleby — bez zbędnych strat
-Elastyczność siewu i uprawy — dobrze reaguje zarówno na wczesny, jak i opóźniony termin siewu.
-Nowoczesna i doceniona — uprawiana od 2018 roku; nagrody: „Innowacyjny produkt rolniczy 2019”, Złoty Medal Polagra Premiery 2020, godło „Teraz Polska” w 2024
Więcej informacji o odmianie –> https://hr-strzelce.pl/euforia/?gad_source=1…
Zapraszamy do składania zamówień:
Andrzej Mądry
726450051
andrzej.madry@ziarnpol.pl

